Chili con Carne

Chili con Carne

Bewerkelijk recept voor verse chili con carne van de barbecue, het resultaat is zeer de moeite waard.

Ingrediënten (voor dit recept heeft u ook een wok en Dutch oven nodig)

  • 3 grote uien
  • 175 gr. tomatenpuree
  • ½ bol knoflook
  • ½ kg. rundergehakt
  • 3 tlp oregano
  • 4 tlp chilipoeder / cayennepeper
  • 2 tlp komijn
  • Peper
  • Zout naar smaak
  • ½ tlp kaneel
  • ½ eetl gerookte paprikapoeder
  • ½ tlp kruidnagelpoeder
  • ½ tlp nootmuskaatpoeder
  • 4 stuks chipotles (=gerookte jalopeno pepers)
  • 800 gr. kidneybonen
  • 3 grote, rode paprika’s
  • 600 gr. tomaten
  • 5 kopjes sterke espresso
  • 2 eetl appelazijn
  • 1 eetl honing
  • 125 gr. pure chocolade
  • 1 Flesje Westmalle Dubbel (bier)
  • Hickory / kersenhout

Bereidingswijze:

Week de chipotles gedurende minstens 15 minuten in warm water.

Maak de uien schoon en snijd deze fijn.

Doe de tomatenpuree in een bakje. Maak de knoflook schoon en snijdt deze fijn. Doe de knoflook bij de tomatenpuree.

Voeg alle kruiden samen.

Snijdt de chipotles fijn (ontdoe ze van het kroontje, echter de zaden blijven zitten. GOOI HET WEEKWATER NIET WEG!). Doe de gesneden chipotles terug in het weekwater.

Was de kidneybonen totdat deze schoon zijn.

Snijd de paprika’s fijn in kleine stukjes.

Snijd de tomaten fijn in kleine stukjes

Zet 5 kopjes sterke espresso en los hierin de appelazijn en de honing op. 

Vervolgstappen

Plaats de wok met directe verhitting

Plaats de Dutch oven met indirecte verhitting

Fruit de uien in de wok aan met olie. Daarna overscheppen in de Dutch oven.

Ontzuur de tomatenpuree samen met de knoflook aan in de wok. Daarna overscheppen in de Dutch oven.

Rul het gehakt in de wok. Voeg alle kruiden toe en bak ze kort mee in de wok (let op: het gehakt hoeft niet gaar te zijn, dat gebeurt in de Dutch oven). Schep het mengsel over in de Dutch oven.

Voeg de chipotles, de kidneybonen, de rode paprika’s, de tomaten, de espresso met de appelazijn en honing, de pure chocolade de Westmalle Dubbel toe aan de Dutch oven.

Voeg Hickory (= sterke rooksmaak) of kersenhout (= milde rooksmaak) toe aan de barbecue waar de Dutch oven op staat en sluit het deksel. Laat het geheel ongeveer 1½ tot 2 uur zachtjes garen en indikken (let wel: de volgende dag zal de chili pas zijn juiste structuur bereiken). Haal de Dutch oven uit de barbecue en laat afkoelen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden